ÕPPEKAVA | Kokk |
ÕPPEMAHT/AEG | 120 EKAP / 2a |
ÕPPELIIK/TÜÜP | 4. tase/ esmaõpe |
EELTINGIMUSED | õppima võib asuda vähemalt põhiharidusega isik |
ÕPPEKEEL | eesti |
ÕPPETÖÖ KORRALDUS | sessioonõpe (kord kuus, teisipäevast neljapäevani) |
OMANDATAVAD KVALIFIKATSIOONID | Kokk, EKR tase 4 |
VASTUVÕTT | Kandideerimistähtaeg 17.08.2025. Esita avaldus SIINlink opens on new page. |
ÕPE ON TASUTA, kui sai:
ÕPE ON TASULINE, kui sa:
Täpsem info: Õppeteenustasu hind sellel erialal on 3000 eurot aastas. |
Hea kokk on tõeline kunstnik, ta valmistab toitu, tunneb hästi inimloomust ning on hea suhtleja.
Kokandus on Eestis üsna populaarne. Tänapäeval on koka roll enam kui pelgalt köögitöölise oma.
Millega tuleb arvestada, kui sul on soov kokaks saada?
Esmatähtsad on kirg toidutegemise vastu, tahe õppida, pingetaluvus, koostööoskus ja vastutusvõime. Lisaks tunneb õppinud kokk sobilikke tehnoloogiaid ja valmistusviise, toitainete sisaldust toiduainetes, töötlemisprotsesside põhjuseid ja oskab luua seoseid , enda tööd planeerida ja analüüsida. Kokk peab tundma oma toorainet. Esiteks juba sellepärast, et teada, millist toorainet mil moel on võimalik töödelda. Teisalt on äärmiselt oluline loomingulisus,
leidmaks tavapärasele toorainele uusi kasutus- ja valmistusviise.
Professionaalse koka töö eeldab head koostöö- ja suhtlemisoskust. Toitlustusasutuses on lisaks peakokale veel palju abilisi, nagu nõudepesija, klienditeenindaja, abikokk jt. Tänane klient ei otsi kõhutäit, vaid elamust. Seepärast on koka töös olulisel kohal arenenud ilumeel ning hea värvi-, maitse- ja lõhnataju. Samuti peab hea kokk oskama ennast turundada ja esindada.
Tippkokaks kujunemine ja õppimine võtab aega nagu igal teisel erialalgi. Tuntus ja kõrgelennuline karjäär ei tule üleöö. Sellegipoolest võib alustav kokk, kelles on palju tahet, kirge ja loomingulisust, üsna kiiresti tippu jõuda. Praegugi on Eestis palju andekaid noori, kellel on oma restoran. Teisalt töötavad kokad lisaks restoranidele väiksemates toitlustusasutustes, lasteaedades, koolides ja suurköökides, kus kokatööl on väga oluline roll.