Toitlustusvaldkonna õpilase Heleni kogemus Hispaanias

Loomise kuupäev 20.05.2024

Toitlustusvaldkonna õpilane Helen Hispaanias, ERASMUS+ projekt ”Avastan maailma vol7”

Minu reis Hispaaniasse köögipraktikale sai alguse aprillikuisest sombusest Tallinnast. Peale neljatunnist lendu marsruudil Tallinn-Barcelona võttis mind vastu suviselt soe ja päikeseline Hispaania. Kuna tulevane praktikakoht asus suhteliselt eraldatud paigas, väikeses külakeses keset mägesid ja planeeritud elukohast ca 20-min autosõidu kaugusel, oli selge, et vajan autot. Otsustasin rentida auto juba Barcelonas ja edasi kulgesin juba selle abil. Pärast ca kuuetunnist sõitu olingi kohal - väikeses linnakeses nimega Pego, mis asub Alicante maakonnas, tunni kaugusel Valenciast ja millest pidi saama minu peatuspaik ja kodu järgnevateks nädalateks.

Restorani nimi, kus ma praktiseerisin on Vall de Pop ja see asub Lliber’i külas, ümbritsetuna maalilistest mägedest ja viinamarja istandustest. Chef Wout Sassen on päritolult belglane kuid Hispaanias elanud ja töötanud mitukümmend aastat. Köök on fusionköök, kus eelkõige on kombineeritud klassikalised Vahemere maitsed Tai köögiga ja huvitava nüansina on vürtsidevalik suuresti pärit araabiamaadest - tulemuseks maitsekombinatsioonid, mis on tõeliselt inspireerivad. Loomulikult kasutasime eelkõige kohalikku toorainet (nt artišokid, nisperod, oliivid, iberico sealiha) ja täiendasime roogasid erinevate vürtside ja Aasia toidukunsti tehnikatega. Köögis töötades sain erinevaid ülesandeid ja õppisin palju uut.

Köögi meeskond oli rahvusvaheline ja suhtluskeeleks köögis hispaania keel (ehkki oli ka inglise keele oskajaid), seega pidin kiirelt meelde tuletama ammu õpitud algastme hispaania keele ja käigu pealt kõik vajaliku juurde õppima. Ühest küljest pakkus see väljakutseid, aga samas saime ilusti hakkama ja koostöö toimis. Kogu köögi tiim oli lõpuks väga toetav ja sõbralik ning kõigilt oli midagi õppida. Väga hea kogemus oli seegi, et peakokk usaldas mulle täielikult eelroogade ja dessertide kokkupaneku ja väljastamise (seda ka kõige kiiremal ajal).  Kokkuvõtvalt võib öelda, et muljed ja kogemused on väga positiivsed - töökaaslased olid toredad ja lisandus päris palju teadmisi ja oskusi.

Loodus selles Hispaania osas on imeline ja igapäevane praktikale ja tagasi sõitmine mööda kitsaid ja käänulisi mägiteid, aeg-ajalt kusagil kaugemal vilksatamas meri oli tõeliselt maagiline ja meeldejääv. Lisaks romantilised mägikülad, apelsinisalud (just oli esimese saagi koristusaeg), hõbedased oliivipuud, viinamarjaistandused, mandlipuud. Loodusest ja keskkonnast rääkides on mündil ka teine pool- kohalike sõnul on kevadised vihmahooajad jäänud järjest lühemaks ja käesoleval 2024.a kevadel ei olnud vihma praktiliselt sadanudki. See omakorda toob kaasa mitmeid päris suuri probleeme, nt joogi- ja kastmisvee vähesus ja metsatulekahjude levik. Ka minu seal viibimise ajal toimus suur mitu päeva kestev metsatulekahju, naaberorust evakueeriti inimesi, osad elumajad hävinesid.

Kuid siis saabus kauaoodatud vihmahoog, tulekahjule pandi piir ja elu läheb edasi!

 

 

Viimati muudetud 20.05.2024.